Dat er een link is tussen dataverlies en het einde van een MKB bedrijf is bekend. De cijfermatige onderbouwing daarvan is onder andere te vinden in twee rapporten van Cyentia. Daarin staat ook te lezen wat de impact op grote bedrijven is.
De term dataverlies wordt veel gebruikt om de gevolgen van ransomware aan te geven. Dat is inderdaad een veel voorkomende oorzaak, maar zeker niet de enige. Met dat in het achterhoofd zijn de gratis te downloaden rapportages van Cyentia nog beter te begrijpen.
Dataverlies door inbraak
Als Cyentia spreekt over dataverlies bedoelt het daarmee alles dat er toe leidt dat data verloren gaat. De analisten hebben dus ook gekeken naar incidenten waarbij sprake was van ongevallen door technisch falen. Personeel dat uit frustratie data of hardware vernietigd is ook eveneens meegeteld. Beide type incidenten komt voor, het is maar een paar procent van de gevallen waarbij dataverlies onherroepelijk is.
In de gevallen waarbij data echt weg is speelt ransomware uiteraard een grote rol. Maar zelfs die groep vertegenwoordigd “slechts” een derde van de gesignaleerde cases. De meest voorkomende reden van dataverlies is een inbraak met diefstal. Die inbraak kan fysiek of digitaal zijn. Dat eerste komt meer voor dan men denkt.
Als een MKB dataverlies constateert is dat voor velen het begin van het einde. De helft van de groep die het overkomt is binnen een maand niet meer winstgevend. Een op de drie is in staat meer dan drie maanden na het verlies winst te maken. Wat Cyentia noteert is dat de helft direct in de rode cijfers duikt en twee derde binnen drie maanden in de gevarenzone belandt. Daarmee is de link tussen dataverlies en het einde voor een MKB onderneming wel duidelijk.
Grote bedrijven
Cyentia heeft in een ander rapport dezelfde exercitie gedaan voor grote bedrijven. Die hebben namelijk ook te maken met dataverlies. Wie denkt dat zij door de omvang en de waarde de neergang bespaard blijven weet na het lezen wel beter. Ook grote bedrijven kunnen na blijvend dataverlies besluiten het licht uit te doen. Voor Ruby Corp (beter bekend als Ashley Madison) was de direct toewijsbare schade van de hack en het dataverlies $213 miljoen. Dat is namelijk wat de beursgang had moeten opleveren. Die IPO is na het incident geschrapt. Een groot bedrijf dat iedereen kent en de impact van de combinatie ransomware en dataverlies fataal werd is Travelex. Hoewel daar wel meer speelde bracht het dataverlies de fatale verwonding toe. Alleen al in Engeland verloren 1.500 mensen hun baan.
Het is dus niet alleen het MKB, ook grote bedrijven kunnen slagzij maken of zelfs omvallen door dataverlies.